Salı, Haziran 06, 2017

Kuran-ı Kerîm’ de Adı Geçen Vücut Dostu Besinler – 1– Hurma



Diyetisyen Murat Topoğlu, Kuran-ı Kerim'de adı geçen ve insan vücuduna faydalarıyla bilinen besinleri, Balçiçek İlter'e anlattı. İşte o besinler ve faydaları...
1-HURMA:
Pankreasta ensülin salgılanmasını düzenli sağlayarak şeker dengesini korur.
Doğumun kolay olmasını sağlar.
Loğusalıkta süt hormonlarını harekete geçirerek anne sütünün artışını sağlar. (( Kuran-ı Kerîm, Meryem Suresi (23-26).Ayetleri ))
Hz.Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz bir Hadis-i Şerîflerinde “Kadınlarınıza loğusa döneminde hurma yediriniz. Kim loğusalığında hurma yerse onun çocuğu akıllı ve ağır başlı olur” buyurmuştur.. 
Çünkü hurma Hz. Meryem’in loğusalığındaki yiyeceği idi. Şayet hurmadan daha iyi bir yiyecek olsaydı; Allah (Celle Celâlühü) diğer meyveleri Meryem’e ikram ederdi.
Dekstroz ve früktoz oranı yüzde 75 ile 87 arasında değişir.
Glikoz yoktur. İçinde A, C, B1, B2, B3, B6, B9 (folik asit), B12, K, vitaminleri, betakaroten, ayrıca oligo element var.
A vitamini bilindiği üzere çok etkili bir antioksidandır. Dolayısıyla halk arasında tavukkarası olarak da bilinen gece körlüğünü önler. Aynı zamanda ağız ve akciğer hastalıklarında oldukça etkilidir.
Betakaroten (pro vitamin A), doğada natürel olarak bulunan A vitamininin ilk formatıdır. Bu vitamin, vücudumuzdaki DNA, hücre zarı ve protein yapısını destekler. Dolayısıyla kalp ve damar hastalıklarının oluşumunu engeller. Sperm oluşumunu destekler.
Zeaksantin maddesi de yaşlılığa bağlı kas erimesini önler. Vücuttaki kas kaybını engeller. İdrar söktürücüdür. Dolayısıyla ödem oluşumunu önler. Taze hurmanın içinde bulunan pitosin maddesi, adet sancılarına çok iyi gelir.
Liften çok zengin olduğu için bağırsakların çalışmasını düzenler; böylece kabızlığın (konstipasyon) birebir ilacıdır.
Aynı zamanda yüksek lif sayesinde kötü kolesterol olan LDL’nin düşmesine neden olur.
Ayrıca bağırsak kanserine yol açabilecek biyokimyasal maddelerin azalmasını sağlar.
İçinde bulunan flavonoid, polifenol anti oksidamı olarak bilinen tanin maddesini içerir. Tanin iltihabı, vücuttaki kanamaları önleyen bir maddedir.
Ayrıca içinde oligo elementi (az bulunan elementler) vardır: Sodyum, potasyum (Muzdan 2.5 kat daha fazladır), kalsiyum, demir, bakır, manganez, çinko, magnezyum, kükürt, klor, fosfor, florin (Diğer meyvelerden 4 kat daha fazladır. Diş eti ve diş sağlığı açısından önemlidir.) 
Demir: Hurmanın içinde 0.9 mg/100 gram vardır. Kırmızı kan hücrelerinin içindeki kanın rengini veren hemoglobinin oluşumunda en etkili bir mineraldir. Günde 15 adet orta boy hurma, bir insanın günlük demir ihtiyacını karşılar. 
Potasyum: Kalp atış hızı ve tansiyonun düzenlenmesi için önemlidir.
Kalsiyum ve fosfor: Kemiklerin erimesini önler.
Bakır: Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu destekler.
Birçok özelliğinin yanı sıra acıkmayı geciktirdiği için zayıflamaya çok yardımcı bir meyvedir. Özellikle çok acıkma ve çok tatlı ihtiyacı duyulunca 10 adet beyaz veya sarı leblebi 2 hurmayla beraber yenilip üstüne 1 bardak su içilirse 2-3 saat boyunca açlık hissedilmez.

Hiç yorum yok:

basmalah_sparkling

Arama Motoru / Search