Diyetisyen Murat Topoğlu,
Kuran-ı Kerim'de adı geçen ve insan vücuduna faydalarıyla bilinen besinleri, Balçiçek İlter'e anlattı. İşte o besinler ve
faydaları...
1-HURMA:
Pankreasta
ensülin salgılanmasını düzenli sağlayarak şeker dengesini korur.
Doğumun
kolay olmasını sağlar.
Loğusalıkta
süt hormonlarını harekete geçirerek anne sütünün artışını sağlar. (( Kuran-ı Kerîm, Meryem Suresi (23-26).Ayetleri ))
Hz.Peygamber
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz bir Hadis-i Şerîflerinde “Kadınlarınıza loğusa döneminde hurma yediriniz. Kim
loğusalığında hurma yerse onun çocuğu akıllı ve ağır başlı olur” buyurmuştur..
Çünkü
hurma Hz. Meryem’in loğusalığındaki yiyeceği idi. Şayet hurmadan daha iyi bir
yiyecek olsaydı; Allah (Celle Celâlühü) diğer
meyveleri Meryem’e ikram ederdi.
Dekstroz ve früktoz
oranı yüzde 75 ile 87 arasında değişir.
Glikoz yoktur.
İçinde A, C, B1, B2, B3, B6, B9 (folik asit), B12, K, vitaminleri, betakaroten,
ayrıca oligo element var.
A
vitamini bilindiği üzere çok etkili bir antioksidandır. Dolayısıyla halk
arasında tavukkarası olarak da bilinen gece körlüğünü önler. Aynı zamanda ağız
ve akciğer hastalıklarında oldukça etkilidir.
Betakaroten (pro vitamin A),
doğada natürel olarak bulunan A vitamininin ilk formatıdır. Bu vitamin,
vücudumuzdaki DNA, hücre zarı ve protein yapısını destekler. Dolayısıyla kalp
ve damar hastalıklarının oluşumunu engeller. Sperm oluşumunu destekler.
Zeaksantin maddesi
de yaşlılığa bağlı kas erimesini önler. Vücuttaki kas kaybını engeller. İdrar
söktürücüdür. Dolayısıyla ödem oluşumunu önler. Taze hurmanın içinde bulunan pitosin maddesi, adet sancılarına çok iyi gelir.
Liften
çok zengin olduğu için bağırsakların çalışmasını düzenler; böylece kabızlığın
(konstipasyon) birebir ilacıdır.
Aynı
zamanda yüksek lif sayesinde kötü kolesterol olan
LDL’nin düşmesine neden olur.
Ayrıca
bağırsak kanserine yol açabilecek biyokimyasal maddelerin azalmasını sağlar.
İçinde
bulunan flavonoid, polifenol anti oksidamı olarak bilinen tanin maddesini
içerir. Tanin iltihabı, vücuttaki kanamaları önleyen bir maddedir.
Ayrıca
içinde oligo elementi (az bulunan
elementler) vardır: Sodyum, potasyum (Muzdan
2.5 kat daha fazladır), kalsiyum, demir, bakır,
manganez, çinko, magnezyum, kükürt, klor, fosfor, florin (Diğer
meyvelerden 4 kat daha fazladır. Diş eti ve diş sağlığı açısından
önemlidir.)
Demir:
Hurmanın içinde 0.9 mg/100 gram vardır. Kırmızı kan hücrelerinin içindeki kanın
rengini veren hemoglobinin oluşumunda en etkili bir mineraldir. Günde 15 adet orta boy hurma, bir insanın günlük demir
ihtiyacını karşılar.
Potasyum:
Kalp atış hızı ve tansiyonun düzenlenmesi için önemlidir.
Kalsiyum ve fosfor:
Kemiklerin erimesini önler.
Bakır:
Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu destekler.
Birçok özelliğinin yanı sıra acıkmayı geciktirdiği için
zayıflamaya çok yardımcı bir meyvedir.
Özellikle çok acıkma ve çok tatlı ihtiyacı duyulunca 10 adet beyaz veya sarı
leblebi 2 hurmayla beraber yenilip üstüne 1 bardak su içilirse 2-3 saat boyunca
açlık hissedilmez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder