Ramazan ayında iftar ve sahurda
oluşabilecek sindirim sorunlarının şalgam suyu tüketimi ile aşılabileceği
belirtildi.
Ramazan ayının
mevsim sıcaklıklarının en yoğun olduğu aylara denk gelmesiyle birlikte hem hava
koşulları hem de aç kalınan sürenin uzunluğu, sağlıklı bireylerin
bile sağlığını tehdit eder duruma getiriyor. İftar ve sahurda yenebilecek ağır yemekler
beslenme alışkanlığı değişen bünyede problemlere neden olabiliyor. Vücut
dengesinin korunmasında ise en büyük yardımı sindirimi kolaylaştırıcı etkisiyle şalgam suyu
sağlıyor. Vücut için doğal ve katkısız bir besin kaynağı olan şalgam suyunun en
önemli hammaddesi mor havuç, A vitamini deposu. Bu özelliğiyle göz sağlığına da
katkısı bilimsel olarak kanıtlanan şalgam suyunun insan sağlığına faydaları
saymakla bitmiyor. Vücuttaki toksinleri atan, bağırsakları çalıştırarak fazla kiloların atılmasına
yardımcı olan ve A,B,C vitaminleri bakımından önemli bir kaynak olan şalgam
suyunun ayrıca hücre yenileyici özelliği de bulunuyor.
AÇLIKLA GELEN STRESİ AZALTIYOR
Şalgam suyunun insan sağlığı ve vücuduna faydalarını sıralayan Diyetisyen Gülser Melis Zorgör,
şunları söyledi: “Ramazan Ayı, tüm vücudu alışkın
olduğu ritmin dışına çıkardığı için yediklerimize ve içtiklerimize özellikle
dikkat etmemiz gereken bir dönem. Özellikle yaza denk gelen ramazan aylarında
ayrıca bilinçli davranmalıyız. Çünkü iftar ile sahur arasındaki sürenin kısa
olması sebebiyle iftarda yenilen yiyecekler yatarken henüz hazmedilmiş
olmayacağından çok fazla mide- sindirim rahatsızlıkları ile uyku sorunları
yaşatıyor. Bu noktada ramazan ayında sağlıklı kalmak adına bol sıvı
tüketilmesi, çok ağır ve yağda kızarmış yiyeceklere rağbet edilmemesi ve hamur
işleri ile şerbetli tatlılardan uzak durulması gibi hepimizin bildiği
uygulamalar dikkate alınmalı. Bunların yanında iftar ile yatağa gidilen sürede
hazmı sağlamak için şalgam suyu içilmesini öneriyoruz. Yemeklerle birlikte,
yemeklerden önce veya sonra içilecek bir iki bardak şalgam suyu hazmı
kolaylaştırıcı etkisiyle sindirim sistemini hızlandırır. Bu sayede dolu bir
mide ile yatağa girilmemiş ve sahurda tüm günü rahat geçirebilecek kadar yemek
yeme imkanı elde edilmiş olur”
Şalgam suyunun hazmı kolaylaştırmasının yanında birçok faydaları
olan bir içecek olduğunun altını çizen Melis Zorgör, “İçeriğinde A, B, C grubu vitaminleri barındıran şalgam suyu,
idrar söktürücü etkisiyle böbrek kumu ve taşının düşürülmesine de yardımcı
olur. Hücre yenileyici ve vücuttaki toksinleri atıcı özelliği iyi bilinen
şalgam suyu içeriğindeki kalsiyum ve potasyum ile ramazanda açlığın vereceği
stresi de önleyip, sinirleri yatıştırır. 100 mililitresinde sadece 3 kcal olan
şalgam suyu, içeriğinde şeker barındırmadığından diyabet hastalarının da
rahatlıkla tüketebileceği bir içecek. Metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya
yardımcı olan şalgam suyunu, tuz içerdiğinden, sadece tansiyon hastalarının ve
hamilelerin dikkatli tüketmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder