Ramazan ayında zayıflamanın oruç tutulmayan döneme göre biraz
daha zor olduğunu belirten uzmanlar, oruçluyken de beslenme uzmanı kontrolünde
sağlıklı bir zayıflama süreci geçirilebileceğini bildirdi.
Ramazan'da sofraların şenlendiğine, menülerin zenginleştiğine
ve buna bağlı olarak da iştahların açıldığına dikkat çeken uzmanlar,
normal bir günde iştahı kontrol edemezken manevi bir duyguyla yeme
davranışının durdurulabileceğine işaret etti.
Medicalpark Elazığ Hastanesi Beslenme ve
Diyet Uzmanı Murat Kurt, Ramazan ayında beslenme
alışkanlıkları ve kilo vermeyle ilgili açıklamalarda
bulundu. Ramazan'da tansiyon problemi olan kişilerin oruç
tutmasının sağlıklarını olumsuz
yönde etkileyebildiğine değinen Murat Kurt, "Ramazan ayında
oruç tutarken de bir beslenme uzmanıyla sağlıklı bir
zayıflama süreci geçirebilir, haftada ortalama 0.5-1
kg verebilirsiniz." dedi.
Ramazan sürecinde kilo
verimi programlarında 2
ana öğün olarak sahur ve iftarın kabul edildiğini
ifade eden Murat Kurt, "Kalan tüm
vakitlerde ara öğün şeklinde kalori dağıtımı yapılır.
Metabolizma hızının düşmemesi için ara öğün sayısı
sıklaştırılır. Ramazan'da yapılan hatalardan biri oruç açıldıktan hemen
sonra hızlı yemek yemektir. Hızlı yemek yeme, midede
baskıya neden olur ve spazm oluşur ve Ramazan'da
hazımsızlıkların en büyük nedeni de hızlı yemek
yenmesidir. Ramazan boyunca uygulanacak bir diyet tedavisi
sizi kilo almaktan korur ya da olan kilonuzu sabit tutmanızı sağlar ve en
önemlisi sağlıklı bir Ramazan geçirmenize neden olur."
diye konuştu.
"TATLILARA DİKKAT EDİLMELİ"
Tatlıların Ramazan'da sıkça
akla geldiğini fakat yüksek kalori içerdiğini belirten Murat
Kurt, "Sütlü tatlılar, dondurma ve meyveler en
düşük kalorili ve sağlıklı tatlılardır. Tüm
bunların yanında asıl önemli olan
bu tatlıyı hangi zamanda tükettiğinizdir. Tatlılar yemekten en
az 1 saat sonra tüketilmeli ve mutlaka porsiyonlara özen
gösterilmelidir." uyarısında bulundu.
Ramazan'da oruç tutmaya bağlı mide
ve bağırsak hareketlerinde zayıflama olacağı için lif ve posa içeriği tüksek
olan besinler tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Murat Kurt, "Özellikle sebzeli yemekleri tercih
edip, salatanızı asla sofranızdan eksik etmeyiniz. Bol lif alımı kan
şekerinizin ani yükselmesini engelleyecektir ve daha çabuk tokluk hissi
yaşamanızı sağlayacaktır. Özellikle meyveler iftardan gece
uyuyacağınız vakte kadar ara öğün şeklinde azar azar tüketilebilir ve hem mide
hareketlerini düzenlemiş hem de günlük mineral ve vitamin gereksiniminizi
sağlamış olursunuz. Özellikle ananas, vişne ve kara üzüm gibi
meyveler antioksidan içeriğiyle vücudunuzda oluşan zararlı bileşiklerle
savaşılmasına yardım edecektir." şeklinde konuştu.
Kaynak: CİHAN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder