Cuma, Temmuz 25, 2014

Ramazan'da sağlıklı zayıflamak mümkün

Ramazan ayında zayıflamanın oruç tutulmayan döneme göre biraz daha zor olduğunu belirten uzmanlar, oruçluyken de beslenme uzmanı kontrolünde sağlıklı bir zayıflama süreci geçirilebileceğini bildirdi.
Ramazan'da sofraların şenlendiğine, menülerin zenginleştiğine ve buna bağlı olarak da iştahların açıldığına dikkat çeken uzmanlar, normal bir günde iştahı kontrol edemezken manevi bir duyguyla yeme davranışının durdurulabileceğine işaret etti.
Medicalpark Elazığ Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Murat Kurt,  Ramazan ayında beslenme alışkanlıkları ve kilo vermeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Ramazan'da tansiyon problemi olan kişilerin oruç tutmasının sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebildiğine değinen Murat Kurt, "Ramazan ayında oruç tutarken de bir beslenme uzmanıyla sağlıklı bir zayıflama süreci geçirebilir, haftada ortalama 0.5-1 kg verebilirsiniz." dedi.
Ramazan sürecinde kilo verimi programlarında 2 ana öğün olarak sahur ve iftarın kabul edildiğini ifade eden Murat Kurt,  "Kalan tüm vakitlerde ara öğün şeklinde kalori dağıtımı yapılır. Metabolizma hızının düşmemesi için ara öğün sayısı sıklaştırılır. Ramazan'da yapılan hatalardan biri oruç açıldıktan hemen sonra hızlı yemek yemektir. Hızlı yemek yeme, midede baskıya neden olur ve spazm oluşur ve Ramazan'da hazımsızlıkların en büyük nedeni de hızlı yemek yenmesidir. Ramazan boyunca uygulanacak bir diyet tedavisi sizi kilo almaktan korur ya da olan kilonuzu sabit tutmanızı sağlar ve en önemlisi sağlıklı bir Ramazan geçirmenize neden olur." diye konuştu.
"TATLILARA DİKKAT EDİLMELİ"
Tatlıların Ramazan'da sıkça akla geldiğini fakat yüksek kalori içerdiğini belirten Murat Kurt, "Sütlü tatlılar, dondurma ve meyveler en düşük kalorili ve sağlıklı tatlılardır. Tüm bunların yanında asıl önemli olan bu tatlıyı hangi zamanda tükettiğinizdir. Tatlılar yemekten en az 1 saat sonra tüketilmeli ve mutlaka porsiyonlara özen gösterilmelidir." uyarısında bulundu.
Ramazan'da oruç tutmaya bağlı mide ve bağırsak hareketlerinde zayıflama olacağı için lif ve posa içeriği tüksek olan besinler tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Murat Kurt,  "Özellikle sebzeli yemekleri tercih edip, salatanızı asla sofranızdan eksik etmeyiniz. Bol lif alımı kan şekerinizin ani yükselmesini engelleyecektir ve daha çabuk tokluk hissi yaşamanızı sağlayacaktır. Özellikle meyveler iftardan gece uyuyacağınız vakte kadar ara öğün şeklinde azar azar tüketilebilir ve hem mide hareketlerini düzenlemiş hem de günlük mineral ve vitamin gereksiniminizi sağlamış olursunuz. Özellikle ananas, vişne ve kara üzüm gibi meyveler antioksidan içeriğiyle vücudunuzda oluşan zararlı bileşiklerle savaşılmasına yardım edecektir." şeklinde konuştu.
Kaynak: CİHAN






Hiç yorum yok:

basmalah_sparkling

Arama Motoru / Search