Bu yaz özellikle herkesi aşırı derecede bunaltan sıcak, beyinle ilgili birçok ciddi hastalığı tetikleyebiliyor. Sıcak havalar aşırı terlemeye bağlı olarak, vücuttan su ve tuz kaybına yol açarak birçok sağlık problemine neden olabilir.
Bunun yanı sıra süreğen nörolojik hastalıkların ortaya çıkışını tetikleyebilir ya da bu tabloları ağırlaştırabilir.
Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’ndan Yrd.Doç.Dr.Şevki Şahin sıcakların nörolojik hastalıklara etkisi hakkında önemli noktaların altını çiziyor…
İşte sıcakların beynimize etkisi;
Migren
Migren yirmili yaşlardan itibaren özellikle kadınlarda sıkça karşımıza çıkan bir sağlık problemidir. Beyin damarlarında ani olarak gelişen daralma ve onu takip eden genişleme atakları ile karakterizedir.
Sıcak havalarda bu genişleme güneş ışınlarına direkt olarak, uzun süreler maruz kalınması ile daha da artar. Gece boyunca sıcaklar yüzünden bozulan uyku düzeni migren ataklarını sıklaştırabilir.
Uyunan ortamın serinletilmesi, gündüz öğlen saatlerinde güneşten sakınmak, ara sıra ılık duşlar almak faydalı olacaktır.
Multipl Skleroz (MS)
MS genç erişkinlerde yani 20–40 yaş arası özellikle kadınlarda sık görülen ve genellikle ataklarla seyreden bir nörolojik hastalıktır.
MS Beyin ve omuriliğin (merkezi sinir sisteminin) bir hastalığıdır. MS beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol kabiliyetini bozar.
Sıcak hava, sıcak banyo gibi durumlar MS atağını taklit eden durumlara yol açabilir. Ancak gerçek bir MS atağından bahsedebilmek için bulguların en az 24 saat sürmesi gereklidir.
Ilık su ile duş ve güneş ışınların dik olarak geldiği öğlen saatlerinde korunma önlemlerinin alınması en basit çözümlerdir.
Epilepsi (Sara)
Epilepsi her yaş gurubunda ve her iki cinsiyette de görülen sık bir nörolojik hastalıktır. Sıcak havalara maruz kalınan dönemlerde tıpkı migren atakları gibi epilepsi nöbetleri de tetiklenebilmektedir.
Yine sıcaklar nedeniyle gece bozulan uyku düzeni, sıvı kaybına bağlı olarak bozulan ilaç kan düzeyi dengesizlikleri de hastalığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Bu nedenle serinletici önlemlerin alınması, bol sıvı tüketilmesi ve diğer nöbet tetik faktörleri olan açlık, uzun saatler bilgisayar kullanımı gibi durumlardan, özellikle de sıcak dönemlerde uzak kalmak çok önemlidir.
İnme (Felç)
İnmeler sıklıkla 60 yaş üzeri insanları etkilese de yoğun sıcaklar, alkol ve sigara gibi diğer risk faktörlerine eş zamanlı olarak maruz kalınması ile daha erken yaşlarda da karşımıza çıkabilmektedir.
Tansiyon ve kalp hastalığı olanların sıcak dönemlerde ilaçlarını düzenli kullanmaları, bol sıvı tüketmeleri, sıcak saatlerde güneşten uzak durmaları en önemli önlemlerdir.
Klima kullanımına bağlı gelişen nörolojik sorunlar
Sıcak havalarda kurtarıcı olarak görülen klimalar birçok enfeksiyon hastalığının ortaya çıkışını kolaylaştırabildiği gibi nörolojik sorunlara da yol açabilmektedir.
Boyun ve bel tutulmaları bu sorunların başında gelir. Bunun haricinde azımsanmayacak ölçülerde yüz felci vakaları da karımıza çıkmaktadır.
Bu nedenle özellikle vücudun terli ve sıcak olduğu dönemlerde klimaların verdiği serin havaya direk maruz kalmaktan kaçınmak en önemli tedbirdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder